5 ijzersterke redenen om de ‘Professional Scrum Master’-training te volgen

De Professional Scrum Master-training van Scrum.org is een geweldige manier om je begrip over Scrum, en de rol van Scrum Master, te verdiepen. De training vormt ook een goede voorbereiding op je certificering als Scrum Master (PSM-I). Werk je als Scrum Master, of ben je dat van plan? Dan is de PSM-I een uitstekend certificaat om ‘in the pocket’ te hebben.

Op 15 en 16 juni geven Christiaan Verwijs en ik weer een Professional Scrum Master-training (PSM-I). Maar waarom zou je zo’n training volgen? Het is immers niet gratis, en kost je ook nog eens twee dagen. In deze post geef ik je graag een aantal redenen. Wil je je daarna inschrijven? Dan kan dat hier.

Brede basis en een breed programma

De Professional Scrum Master-training geeft je een brede basis. De eerste dag staat in het teken van het Scrum Framework. Wat zijn de pijlers waar Scrum op is gebouwd? Waarom werkt Scrum? En hoe zit het met de rollen en activiteiten waar een Scrum Team zoal mee bezig is. De tweede dag gaan we verder in op productontwikkeling, en hoe je dat vormgeeft met Scrum. We gaan ook dieper in op de rol van de Scrum Master. Hoe vorm je een goed Scrum Team? Welke ontwikkelfases doorloopt een team, en hoe speel je daar als Scrum Master het beste op in? Kortom; de training geeft je een uitstekende basis om met Scrum te werken, met veel aandacht voor de rol van Scrum Master.

Alhoewel Scrum afkomstig is uit software development, is onze training ook geschikt voor mensen die daar minder (of geen) ervaring mee hebben. Alhoewel de focus wel blijft liggen op software development, kunnen we je tijdens de training helpen bij de vertaling van Scrum naar andere gebieden, zoals marketing en organisatieverandering.

Het eerlijke verhaal (geen theoretisch ideaalplaatje)

Christiaan Verwijs en ik geven de training samen. Dit betekent dat je profiteert van onze gezamenlijke ervaring. Omdat we allebei veel verschillende organisaties en teams hebben geholpen om met Scrum te werken, is onze training sterk gegrond in de praktijk. Het blijft dus niet bij een theoretisch ideaalplaatje van hoe Scrum moet werken. Tijdens onze training kun je rekenen op het eerlijke verhaal. Wij vinden Scrum geweldig, maar we weten ook waar de uitdagingen en de valkuilen liggen. Je kunt dus rekenen op een hoop praktijkvoorbeelden (waar het gelukt is, en waar niet). We gaan graag in op de vragen waar je mee loopt, en helpen je om Scrum te vertalen naar je eigen organisatie.

De PSM beschouwen we overigens niet als een traditionele training, het is eerder een workshop. We kunnen ons volledig vinden in de wijze waarop Tobias Mayer het voor zijn Scrum training heeft verwoord:

Together we will explore Scrum, understand its value and purpose, and learn how to bend its framework to your own context, without breaking it.

Kleine groep, zodat je meer leert

Bij elke training is plek voor maximaal 12 deelnemers. Dat is (veel) kleiner dan bij veel andere Scrum-trainingen. Het is een bewuste keuze, want we merken dat het leerrendement per deelnemer afneemt als de groep groter wordt. Mensen haken af bij discussies, er vormen deelgroepen en we kunnen niet iedereen meer persoonlijk begeleiden. Daarnaast krijg je bij een kleinere groep ook meer ruimte om iedereen te leren kennen, en te leren van elkaars ervaringen. Die uitwisseling van ervaringen tussen vakgenoten is vaak al een belangrijk voordeel van de Professional Scrum Master-training.

Super interactief en dynamisch

Bij Scrum zijn we vaak in de weer met post-its, lego en frisse werkvormen. Bij de training is het niet anders. Ons motto is ‘practice what you preach’. Van onze deelnemers horen we vaak dat ze dit bijzonder waarderen; lekker energiek, dynamisch en fris. Tijdens de training zul je dus geen innige band opbouwen met je stoel. Nee, we zetten je snel en regelmatig aan het werk. Met lego, met post-its, en in teamverband.

Na afloop van de training krijg je van ons je eigen ‘Scrum-bakkie’, vol met praktische hulpmiddelen om zelf frisse, vlotte werkvormen toe te gaan passen met je Scrum Team.

Training gedaan? Pas het meteen toe!

Na afloop van de training ga je direct aan de slag met wat je hebt geleerd en de inspiratie die je hebt opgedaan. We vinden het reuze belangrijk dat je niet meteen terugkeert naar ‘business as usual’, maar dat je het geleerde meteen gaat toepassen. Daarom stel je op de tweede dag van de training een aantal concrete leerdoelen op waar je de komende periode mee bezig wilt gaan. Om je daar bij te helpen, organiseren we zes weken na de training een terugkomavond. Je deelt daar je ervaringen en uitdagingen, en we coachen je om hier je weg in te vinden.

En verder?

Na de training ontvang je een examencode voor je PSM-I examen bij Scrum.org. Daarnaast ontvang je het uitstekende boek ‘Scrum: A Pocket Guide’ van Gunther Verheyen, je eigen ‘Scrum-bakkie’ (met allerhande praktische tools voor de Scrum Master) en (dus) een gratis terugkomavond. Het trainingsmateriaal ontvang je digitaal.

Schrijf je in voor de training

Wij willen de beste Professional Scrum Master-training van Nederland neerzetten. Boordevol kennis, ‘serious-but-fun’ en gegrond in de praktijk. Wil je graag aan de slag als Scrum Master, of wil je je kennis over Scrum verdiepen? Schrijf je dan snel in voor onze training. Je kunt de informatie over onze training overigens ook downloaden als PDF.