Agile Vraagt Om Echte Aanpassing

agileJurriaan Kamer – Agile CIO – heeft recent een treffend artikel gepubliceerd in het CIO magazine. In het artikel “Agile vraagt om echte aanpassing” beschrijft hij een 12-tal kenmerken en uitgangspunten van Agile organisaties. Hiertoe is hij o.a. gekomen door het daadwerkelijk bezoeken van organisaties als Google, Apple, Facebook, Twitter, LinkedIn, Airbnb en Spotify. In deze blog post heb ik de 12 punten opgenomen, graag verwijs ik je naar het originele artikel toe voor de volledige context, het is zeker de moeite waard!

De 12 Kenmerken van Agile Organisaties

 1. Als je het beste product voor de klanten maakt, volgt geld verdienen vanzelf.
 2. Het management faciliteert in plaats van top-down te sturen.
 3. Mensen communiceren rechtstreeks in plaats van via escalaties en managementlagen; problemen worden door de mensen zelf opgelost.
 4. Managers zijn zelf ook inhoudelijke vakmensen, zodat de kans op verkeerde beslissingen afneemt.
 5. Het hogere management is volledig transparant over strategische doelen, resultaten en uitdagingen, zodat de medewerkers beschikken over informatie die nodig is om te kunnen bepalen wat goed is voor het bedrijf.
 6. Teams hebben autonomie om zelf te bedenken wat de beste aanpak is om het doel te bereiken waarvoor ze verantwoordelijk zijn; de autonomie wordt bereikt doordat ze zo min mogelijk om toestemming hoeven te vragen van anderen.
 7. Fouten maken wordt getolereerd en zelfs gestimuleerd; het management snapt dat teams sterker worden door (gecontroleerd) te falen.
 8. Er zijn geen projecten en projectmanagers meer, want het werk wordt naar de mensen gebracht in plaats van de mensen naar het werk.
 9. Nieuwe businessmodellen worden al experimenterend ontdekt, samen met de klant.
 10. De agile bedrijfscultuur is sterk en zorgt voor het juiste gedrag: vertrouwen, openheid, samenwerking, transparantie, respect en waardering.
 11. Elk bedrijf heeft zijn eigen structuur, die ontstaan is door deze iteratief te verbeteren, de structuur wordt niet bepaald door een extern framework.
 12. Vakmanschap en werkplezier staan centraal.

Uiteindelijk gaat het om het wijzingen van een mindset van “plan & predict” naar “sense & respond” en van “command & control” naar “trust & nurture“.