ShoppingTomorrow Kick-Off

Afgelopen woensdag vond de kick-off plaats van het ShoppingTomorrow onderzoeksjaar 2016. Als locatie was gekozen voor de Business Universiteit Nyenrode. ShoppingTomorrow is het platform waar retailers gezamenlijk continu de ontwikkelingen van consumentengedrag, technologie en de (internationale) markt verkennen en tot concrete acties komen om hun eigen concurrentiepositie en die van Nederland te verbeteren. Verdeeld over 24 expertgroepen zullen de 500 deelnemers de komende maanden gezamenlijk onderzoek doen naar specifieke vraagstukken rondom de toekomst van e-commerce.

Leren van het Verleden

Het thema van de kick-off was ‘De toekomst van retail: leren van het verleden’. De ochtend stond in het teken van veranderend koopgedrag, maar ook van de recente faillissementen van wat ooit (Nederlandse) grootmachten waren. Wat kunnen we daarvan leren? Een volledig verslag van de kick-off kun je hier lezen. Ik zal het houden bij wat treffende uitspraken die tijdens de dag voorbij zijn gekomen.

 • “Nietsdoen is ook een keuze.” – Francine van Dierendonck
 • “If we knew what we’re doing, we wouldn’t call it innovation.” – Paul Iske
 • “Liever geen rendement dan herrie in de tent.” – Wim Gramsma
 • “Fail: First Attempt In Learning” – Paul Iske
 • “Een Business Case is een verzameling leugens die ervoor zorgt dat management besluit wat wij willen dat zij besluiten.” – Paul Iske

FotorCreated

Agile & E-Commerce

Agile staat voor wendbaarheid, flexibiliteit en snelheid. Kenmerken die noodzakelijk zijn om in de huidige dynamische markt te kunnen overleven. Een Agile organisatie kan goed omgaan met onverwachte veranderingen en gebeurtenissen, marktkansen en klant-wensen. Een Agile organisatie is gebouwd op processen en structuren die aanpasbaarheid, voorspelbaarheid en snelheid in het DNA verankeren. Hiermee wordt een concurrentiepositie bereikt die in dynamische markten een sterk voordeel oplevert. Deze Agility is tegenwoordig voor veel organisaties belangrijk, voor e-commerce is het echter cruciaal en noodzakelijk. Voor e-commerce is het niet de vraag of Agility toegepast moet worden maar hoe. Alleen organisaties die Agility het best weten toe te passen zullen de komende jaren overleven. Om Eric Schmidt (oud topman Google) aan te halen:

Veranderingen zullen nooit meer zo langzaam gaan als vandaag – Eric Schmidt

Expertgroep ‘Agile Organizations’

Vanuit Thuiswinkel.org is Prowareness is gevraagd om voorzitter en gastheer te zijn van de expertgroep ‘Agile Organizations’. De insteek is om kennisdeling te faciliteren en hiermee alle deelnemende organisaties te ondersteunen met hun Agile & e-commerce vraagstukken. Rondvraag binnen de expertgroep resulteerde in het besluit om de hoofdvraag breder te trekken dan e-commerce alleen. Hoewel dat thema natuurlijk wel een belangrijk aandachtsgebied blijft. De volgende oneliner ligt aan de hoofdvraag ten grondslag ‘Als organisatie nooit meer reorganiseren, maar in een constante staat van verandering komen.’

De geformuleerde hoofdvraag luidt: ‘Hoe bereik je Agility in je gehele organisatie?

Daarbij zal onder meer gekeken worden naar de volgende deelonderwerpen:

 • Agile cultuur
 • Agile governance
 • Agile operations (HR, Sales, Marketing, etc.)

De gezamenlijk geformuleerde antwoorden op de hoofd- en deelvragen zullen worden gebundeld in een white paper.

Planning

De komende periode zal de expertgroep ‘Agile Organizations’ op frequente basis bij elkaar komen. De planning hiervoor is als volgt:

 • Expertgroep sessie 1 – woensdag 15 juni van 16:00 – 20:00 – locatie Prowareness
 • Scrum Day Europe – donderdag 7 juli van 09:00 – 17:00 – Pakhuis de Zwijger te Amsterdam (optioneel)
 • Expertgroep sessie 2 – woensdag 27 juli van 16:00 – 20:00 – locatie n.t.b.
 • Expertgroep sessie 3 – woensdag 24 augustus van 16:00 – 20:00 – locatie n.t.b.
 • Responsive Enterprise Summit – donderdag 8 september van 09:00 – 17:00 – De Fabrique te Utrecht (optioneel)
 • ShoppingToday – donderdag 22 september van 09:00 – 17:00 – De Fabrique te Utrecht
 • Expertgroep sessie 4 – donderdag 13 oktober van 16:00 – 20:00 – locatie n.t.b.
 • ShoppingTime – woensdag 16 november 09:00 – 17:00 – Business Universiteit Nyenrode te Breukelen

Interesse?

Ben je werkzaam in een e-commerce omgeving en wil je ook deelnemen aan de expertgroep Agile Organizations? Dat kan nog prima, we gaan in juni immers pas met de 1e sessie van start. Zie hier voor meer informatie en de mogelijkheid om jezelf aan te melden.